Tko su najbolji đakovački sportaši,sportašice i sportski kolektivi u 2017. godini

ŠTO SU OSTVARILI NAJBOLJI SPORTAŠI, SPORTAŠICE I SPORTSKI KOLEKTIVI U 2017.GODINI

 

Proglašenje najboljih sportaša, sportašica i sportskih kolektiva u 2017. godini je iza nas. Ovim putem objavljujemo nominacije svih nagrađenih.

 

 

NADA GODINE

 

                                IVAN MILIČEVIĆ (Košarkaški klub Đakovo)

Mladi Ivan Miličević, iako ima tek 16 godina, već drugu godinu standardni je član sastava seniora Košarkaškog kluba  ĐAKOVO. Ivan ove sezone igra najbolju košarku te imponira svojom zrelošću u igri unatoč svojoj mladenačkoj  dobi. U dosadašnjem dijelu sezone osim što postiže u prosjeku 10-15 poena uz nekoliko asistencija po utakmici ,Ivan daje sigurnost svojoj ekipi kako u napadačkom tako i u obrambenom dijelu igre. U nekoliko ovosezonskih utakmica bio je i najzapaženiji igrač svog sastava, a protiv KK REKORD TIM kada je uspio postići i rekordna 32 poena bio je uvjerljivo najbolji pojedinac na parketu. U Košarkaškom klub Đakovu ističu njegov nadasve  korektan pristup svakom treningu i utakmici gdje uvijek nastoji dati sve od sebe. Nedvojbeni košarkaški talent, izražena volja i navike treniranja, ugodan karakter i maniri dobrog momka koji poštuje suigrače i trenere, osobine su koje najbolje opisuju Ivana Miličevića. Ukoliko Ivan i dalje bude nastavio dosadašnjim tempom košarkaškog razvoja, gotovo da nema dvojbe da će njegovo ime ubrzo biti prepoznatljivo i širem košarkaškom miljeu. U košarkaškom klubu Đakovo smatraju da je Ivan Miličević trenutno sigurno jedna od najvećih i najperspektivnijih mladih nada đakovačkog sporta.

                                             Ivan Miličević

      

                        IVAN BILAĆ (Atletski klub SLA Ante Perić)

 

Godina pred nama trebala bi konačno donijeti poboljšanje uvjeta za treniranje atletike u našem gradu jer će biti dovršena atletska tartan staza na prostoru srednjoškolskog centra. Jedan od atletičara koji će koristiti novu stazu je i Ivan Bilać, član Atletskog kluba SLA Ante Perić.

Ivan je rođen 2006. godine, a atletiku je počeo trenitati s osam godina. U atletskom klubu SLA Ante Perić kažu da je Ivan veliki potencijal, a u prilog tome idu i rezultati koje je postigao u 2017. godini.

Pobjeđivao je na svim natjecanjima u regiji, na uličnim trkama i krosevima  u Osijeku, Đakovu, Slavonskom Brodu i Baranji.

Kroz izlučno natjecanje u Erste plavoj ligi gdje je u Osijeku zauzeo prvo mjesto, izborio je završno natjecanje u Zagrebu koje se održava kao predigra poznatog međunarodnog Hanžekovićevog  memorijala. Tamo je je u utrci na 300 metara Ivan zauzeo  izvrsno drugo mjesto s rezultatom 48 sekundi i 48 stotinki, i sve to pred očima svjetskih atletskih zvijezda.

Na najvećem i najpoznatijem krosu Sportskih novosti je u utrci na 1000 m zauzeo treće mjesto.

I konačno, na državnom prvenstvu u krosu koje je održano u Kutini je na utrci na 800 metara zauzeo izvrsno drugo mjesto, ispustivši pobjedu i naslov državnog prvaka u nekoliko posljednjih metara.

Ivan Bilać

NAJBOLJE SPORTAŠICE

 

 

                               LAURA MAŠIĆ (Teniski klub Đakovo)

 

Naša sugrađanka Laura Mašić prethodnih nas je godina „razmazila“ svojim rezultatima, te smo njene uspjehe već počeli doživljavati kao „nešto što se podrazumjeva“. Iza toga „nečega što se podrazumjeva“ kriju se sati, dani i godine ne samo napornog rada i treninga „naše“ Laure, već i golemog odricanja njezinih roditelja i obitelji koji žele učiniti sve kako bi Laura imala jednake uvjete za rad kao i druge igračice s kojima se susreće na turnirima.

Rezultati koje je Laura Mašić postigla u 2017. godini jednako su impresivini kao i prethodnih godina:

Neprikosnovena ja u državnoj konkurenciji do 18 godina gdje je dvostruka državna prvakinja – osvajala je prva mjesta na drzavnom dvoranskom prvenstvu i na  državnom otvorenom prvenstvu

Standardna je reprezentacije hrvatske reprezentacije s kojom je u 2017. godini sudjelovala na slijedećim turnirima.

 • Winter cup – 3.mjesto ekipno
 • Summercup – 4.mjesto ekipno
  • Odlazak na europsko prvenstvo gdje je pojedinačno igrala u 3. kolu

 

Nastupala je na ITF turniru u Širokom Brijegu gdje je igrala četvrtfinale, a jedina je đakovačka sportašica koje u pojedinačnoj seniorskoj konkurenciji igra na najvišjoj svjetskoj razini, a  to su WTA truniri. Nastupala je na sljedećim turnirima:

 • WTA turnir Tučepi prolaz 3 kola kvalifikacija i prolazak u drugo kola glavnog turnira
  • WTA turnir Banja Luka prolaz 3 kola kvalifikacija i ulazak u glavni turnir
  • WTA turnir Trst prolaz tri kola kvalifikacija i prolazak u drugo kola glavnog turnira i
  • WTA turnir Maribor gdje je nakom tri kola kvalifikacija izborila glavni turnir.

 

Gdje god igra Laura s ponosom ističe svoj matični klub i grad, Teniski klub i grad „Đakovo“, a mi smo isto tako jednako ponosni na nju.
 

Laura Mašić

 

                          KARMELA MIĆAN (Šahovski klub Đakovo Lim-Mont)

 

Karmela Mićan je članica Šahovskog kluba Đakovo- Lim-Mont koja po dosadašnjim rezultatima spada u sam vrh kadetskog i juniorskog šaha u državi.

Karmela je rođena 04.01.2000. godine u Đakovu. Živi u Piškorevcima s roditeljima, sestrom i dva brata. Odlična je učenica četvrtog razreda opće gimnazije A.G. Matoš u Đakovu.

Karmela je nastupila na mnogim natjecanjima, ali ovom prilikom ćemo izdvojiti samo najznačajnije rezultate na državnim i međunarodnim natjecanima.

-na pojedinačnom prvenstvo Hrvatske u šahu,2013. u Splitu, osvaja 2.mjesto, za kadetkinje do 13 godina

– na državnom školskom natjecanju 2014. godine sa ekipom za OS Matija Gubec Piškorevci osvaja 1. mjesto

– na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u šahu,2014. u Kaštel Štafiliću, osvaja 2.mjesto, za kadetkinje do 15 godina

Nakon što je po drugi put postala viceprvakinja države i to ove godine bez izgubljene partije s 5 pobjeda i 4 remija nastupa i na međunarodnim natjecanjima.

– 24th EUROPEAN YOUTH CHESS CHAMPIONSHIP 2014., Batumi, Gruzija, kadetkinje do 14 godina,osvaja 41.mjesto

-12.European Union Youth Chess Championship,  Mureck, 2014., 1.mjesto,  kadetkinje do 15 godina

– na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u šahu,2015. u Splitu, osvaja 4.mjesto, za kadetkinje do 15 godina

– na 25th EUROPEAN YOUTH CHESS CHAMPIONSHIP 2015., Poreč,  kadetkinje do 16 godina, 35.mjesto

– na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u šahu, 2016. u Vinkovcima, osvaja 3.mjesto, za juniorke do 17  godina

– Kadetskom prvenstvu ŠZŽ-Istok 2016., osvaja 3.mjesto, za  juniorke do 19 godina

U ekipnom šahu se iskazala igrajući 2016. godine visoku 2 ploču za kadetsku i juniorsku ekipu, a u ligi kadetkinja 1. ploču.

Posebno je značajno osvojeno 1. mjesto u 2. juniorskoj ligi 2016. godine i kvalifikacija ekipe  u 1. juniorsku ligu.

Karmela je zahvaljujući svom talentu i radu konstantno napredovala u šahovskoj igri, te strekla titulu majstorskog kandidata i mjesto u ženskoj seniorskoj ekipi.

Sa seniorskom ženskom ekipom je osvojila  1. mjesto u II ženskoj ligi 2016. godine i ostvarila plasman u prvu ligu.

U 2017. godini je ženska ekipa nastupila u 1. ligi i osvojila 6. mjesto. Karmela je igrala na 3. ploči i tom rezultatu je dala veliki doprinos. Iako je imala jače i iskusnije protivnice ostvarila je 2 pobjede, 3 poraza i 3 remija. Njenu odličnu igru potvrđuju osvojenih  52,8 ELO bodova.

Iako znamo da vrhunski rezultati zahtjevaju puno rada i odricanja Karmela će nam reći da ništa nije teško. Slobodno vrijeme najradije provodi u krugu obitelji i s prijateljima .

Očekujemo od Karmele još veći  doprinos đakovačkom i državnom šahu i ove rezultate kao početak uspješne šahovske karijere.

 

                                        Karmela Mićan    

                   DALIJA PERKOVIĆ (Ženski kluglački klub Đakovo)

 

Iza Dalije Perković je najusjpješnija godina od početka njenog kuglanja.

U 2017. godini natjecala se u ekipnom kuglanju u Drugoj hrvatskoj kuglačkoj ligi regije istok. S ekipom je osvojila drugo mjesto, iza Osijeka 97. Dalija Perković bila je najčešće igračica utakmice što je na kraju sezone rezultiralo i titulom najbolje igračice lige. Na kraju sezone Dalija je s ekipom bila i pobjednica Kupa regije istok. Nakon što je sa svojom suigračicom osvojila prvo mjesto u parovima regije istok osigurala  je nastup na državnoj razini u parovima koje se održavalo na kuglani Pongračevo u Zagrebu.

Datum 19. ožujka 2017. godine bit će upisan zlatnim slovima u njenoj karijeri. Na parovnom prvenstvu Hrvatske u  Dalija Perković  i Marijana Majsterić osvojile su drugo mjesto.

U ovogodišnjem natjecanju (sezona 2017/18.) đakovačke su kuglačice uvjerljivo prve sa svih osam pobjeda i na sigurnom su putu da osvoje prvo mjesto, a Dalija ponovo u natjecanju ima vodeću ulogu.

Na pojedinačnom prvenstvu Dalija Perković postala je prvakinja Regije Istok. Zajedno sa svojom klupskom suigračicom Paulinom Kopecki je sudjelovala su na državnom prvenstvu u Zagrebu.

Naravno da svi ovi izvrsni rezultati nisu mogli proći nezapaženo, te je Dalija  dobila dvije ponude za prelazak u međusezoni u prvoligaške klubove od kojih jedan klub igra i nastupa u Europi.

Na kraju godine  postigla je sve što se moglo postići i sve što jedna sportašica može poželjeti.

Gdje god je nastupila vratila se sa peharom i medaljom, te s ponosom i zapaženo predstavljala svoj grad.

Ostao je jedino jedan neostvareni san, a to je nastup za hrvatsku reprezentaciju.

Dalija Perković

 

NAJBOLJI SPORTAŠI

 

                               ANDREJ KEDVEŠ (Kickboxing klub „Blitz“)

 

Andrej Kedveš već se udomaćio u izborima za najboljeg sportaša, prije svega zahvaljujući svojim izvrsnim rezultatima koje postiže na državnoj i svjetskoj razini. Zajedno sa svojim trenerom Danijelom Šimundićem i kolegama u Kickboxing klubu „Blitz“ i dalje je neumoran u treninzima u nastojanju da postigne vrhunske rezultate.

 

Andrej Kedveš rođen je 3. Siječnja 1997., osnovnu i srednju školu završio je u Đakovu,  a trenutno studira na na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, odjel za izobrazbu trenera.

 

Kickboxingom i Tajlandskim boksom bavi se od 2011. godine, tj. od početka djelovanja kluba, a od tada do danas sudjelovao je na 47 službenih domaćih i međunarodnih natjecanja, pri čemu je imao 64 službene borbe, uz skor od 54 pobjede i 10 poraza.

 

Proteklih smo godina nabrajali sve njegove uspjehe, lista je predugačka da bismo ih sada sve spomenuli. Naglasimo da je uz brojne titule državnoj prvaka u disciplinama K-1, Tajlandskom boksu i Low kicku u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, 2014. godine bio svjetski juniorski prvaka u Kiskboxingu, disciplina K-1 u talijanskom Riminiju, te da je bio seniorski prvak Hrvatske u tajlandskom boksu 2015. godine.

 

Kada je riječ o 2017. godini, Andrej je nastavio s odličnim rezultatima, ukupno nastupivši na 7 mečeva u kojima je postigao 6 pobjeda, a najveće natjecanje sezone i nastup s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u kickboxingu, koje se održalo u Budimpešti početkom studenog, morao je propustiti zbog poklapanja termina s borbom za profesionalni pojas Europskog prvaka u W5 organizaciji, gdje je Kedveš na kraju poražen dvojbenom sudačkom odlukom u Slovačkim Košicama od Španjolca Daniela Puertasa Gallarda. Do te velike prilike, došao je zahvaljujući sjajnom nizu od 6 uzastopnih profesionalnih pobjeda u spomenutoj Ruskoj organizaciji.

Ipak, od najznačajnijih rezultata izdvajamo sljedeće:

 

 • pobjeda na K-1 priredbi „W5“ (Dubrovnik, 8. travnja 2017.)
 • seniorski prvak Hrvatske u kickboxingu, disciplina K-1 (Benkovac, 3. lipnja 2017.)
 • pobjeda na K-1 priredbi „W5“ (Kopar, Slovenija, 16. rujna 2017.)
 • napad na profesionalni K-1 pojas prvaka Europe u „W5“ organizaciji (Košice, Slovačka, 11. studenog 2017.)

 

                                      Andrej Kedveš

      

                    DOMAGOJ PERLIĆ (Rukometni klub Đakovo)

 

Domagoj Perlić rođen je u Osijeku 1. kolovoza 1984. godine. Nakon osnovne škole upisuje Opću gimnaziju u Đakovu, a nakon toga Kineziološki fakultet  u Zagrebu gdje je 2010. godine diplomirao i stekao zvanje profesora Kineziologije.

Rukometom se bavi od najranije dobi, a već sa 17 godine debitirao je za Rukometni klub Đakovo u Prvoj Hrvatskoj rukometnoj ligi. Osim za matični klub kao student je nastupao još za Medveščak, Veliku Goricu i Županju.

Bio je član studentske rukometne reprezentacije s kojom je dva puta osvojio prvo mjesto i stekao pravo nastupa na svjetskom prvenstvu.

Tijekom studija je rješenjima Hrvatskog olimpijskog odbora svrstavan u kategorije vrsnih i vrhunskih sportaša.

Nakon završetka studija posvetio se rukometu te je igrao za Arenu iz Pule, Spačvu iz Vinkovaca, a u sezoni 2012/13 vraća se u RK Đakovo gdje osim igranja obavlja dužnost pomoćnog i kondicijskog trenera i s ekipom je izborio povratak u Premijer ligu i treće mjesto na završnici Kupa Hrvatske.

U sezoni 2013/14 odlazi u Županju gdje uz igranje u tamošnjem prvoligašu također radi i poslove kondicijskog trenera, a u sezoni 2014/15 igra za Mladi Rudar iz Labina i paralelno radi kao trener u školi rukometa.

Okušao se i u inozemstvu, te u sezoni 2015/16 igra u Italije u Serie A za HC Fondi.

Od kolovoza 2016. ponovo je igrač Rukometnog kluba Đakovo gdje je danas nositelj igre i igrač koji je svojim igrama u obrani i napadu  primjer mlađim igračima.

Domagoj je u 2017. godini bio najbolji strijelac kluba sa 185 postignutih pogodaka i sa 42 utakmice igrač koje je zabilježio najviše nastupa, a ujedno je i pomoćni trener.

Treba naglasiti da je osim rukometa Domagoj aktivno trenirao i karate. Nositelj je crnog pojada 1. DAN verificiranog od Hrvatskog Karate saveza, te je nositelj više odličja u borbama na državnim prvenstvima i turnirima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Možemo reći da je Domagoj Perlić primjer mladim sportašima kako se uz bavljenje sportom na vrhunskoj razini uz težak rad i odricanja može uspješno i školovati te završiti visoku školu.

 

 

                             IVAN CAR (Košarkaški klub Đakovo)

 

Đakovčanin Ivan Car je rođen 26. veljače 1996. godine i košarkom se uz manje prekide bavi dugi niz godina. Seniorska ekipa Košarkaškog kluba ĐAKOVO ove godine nezamisliva je bez Ivana i njegovog doprinosa u svakoj utakmici. Ivan u pravilu nije najbolji strijelac u ekipi (mada mu ni to nije strano ), ali je sigurno najsvestraniji i najzahvalniji igrač kojeg Košarkaški klub  ĐAKOVO ima u sastavu. Nebrojeni skokovi, blokovi te naročito borbenost i čvrstina krase Ivana Cara u svakoj utakmici te je dobar rezultat ove polusezone velikim dijelom i njegova zasluga. Visinom od 190 cm nedvojbeno je da nije među najvišim igračima Druge lige, no to mu niti malo ne smeta da se snagom i snalažljivošću sasvim ravnopravno i u obrani i u napadu nosi sa suparničkim centrima. Ivan se ističe redovitošću na treninzima i pristupu treniranju, što je potrebno posebno naglasiti  jer Ivan ujedno i studira u Slavonskom Brodu te unatoč  studentskim obvezama uspjeva popratiti i one prema treniranju i igranju košarke. Svakako je za istaknuti iznimnu korektnost i  fer odnos prema suparnicima, suigračima, trenerima i svima na košarkaškom parketu. Ivan Car sa svim pobrojanim osobinama je uistinu kompletan mladi sportaš i čovjek te ga sa zadovoljstvom predlažemo u izbor za najboljeg sportaša Grada Đakova.

 

NAJBOLJE ŽENSKE EKIPE

 

 

                                        ODBOJKAŠKI KLUB ĐAKOVO

 

Što više reći za ekipu koja odigra sezonu bez poraza te osigura povratak u

Prvu nacionalnu odbojkašku ligu, osim uputiti iskrene čestitke. A upravo su to napravile đakovačke odbojkašice u sezoni 2016/17.

Uz seniorsku ekipu prvog tima koji se ekspresno vratio u Prvu ligu, i ostale klupske selekcije tijekom godine su bile izrazito aktivne.

Početkom siječnja juniorska ekipa je u fazi pripreme za Državno natjecanje sudjelovala na jakom međunarodnom odbojkaškom turniru u Ljubljani gdje je među 47 ekipa iz 10 europskih zemalja osvojila drugo mjesto porazom u finalu od reprezentacije Ljubljane.

Nakon toga je sudjelovala na Državnom juniorskom prvenstvu u Rovinju gdje je osvojila peto mjesto.

U lipnju mjesecu, kadetkinje OK Đakova na Državnom kadetskom prvenstvu u Rovinju ostvarile su izvanredan rezultat osvojivši brončanu medalju tj. treće mjesto.

I ostale selekcije kluba, mlađe kadetkinje, mala odbojka i mini odbojka bile su sudionici regionalnih natjecanja.

Odbojkaški klub Đakovo je i u prošloj godini organzirao svoje tradicionalne turnire u mlađim dobnim kategorijama, – uskrsni, ljetni i božićni turnir.

Posebno su klubu ponosni na  Međunarodni turnir u odbojci na pijesku koji se

redovito odvija početkom mjeseca kolovoza na  terenima pored bazena.

Vjerujemo da će se tradicija dobrih igara i rezultata Odbojkaškog kluba Đakovo nastaviti i u tekućoj godini.

 

 

Odbojkaški klub Đakovo

 

                                       ŽENSKI KUGLAČKI KLUB ĐAKOVO

 

Da vrijeme leti brzinom svjetlosti najbolje mogu potvrditi đakovačke kuglačice koje već punih dvadeset godina nastupaju u elitnim hrvatskim kuglačkim natjecanjima. Sada već davne 1997. godine grupa kuglačkih entuzijastica koje su predvodile Marica Kovač, Nevenka Pinjuh, Nada Kulaš, Ljiljana Balog i ostale pokrenule su inicijativu za osnivanje Ženskoga kuglačkoga kluba Đakovo. Prvi predsjednik bio je Darko Balog, a trenerski dvojac svih ovih dvadeset godina bili su Stanko Kuburić i Nedjeljko Ćorić Hitri (a dvije polusezone trenersku ulogu obnašao je i Zoran Vidović). U samim početcima dvije su igračice bile pokretači razvoja đakovačkoga kluba: prve reprezentativke Hrvatske postale su Željka Prskalo i Ana Rukavina. U klupskim natjecanjima đakovačke su kuglačice ostvarile niz odličnih rezultata: spomenut ćemo samo nastupe u tri prvoligaška prvenstva, a u pojedinačnom dijelu najveći uspjeh ostvarila je Ana Rukavina (Tolušić) koja je 2009. godine s reprezentacijom Hrvatske osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

Tradicija odličnoga kuglanja zadržala se sve do danas. Kuglački klub Đakovo u sezonama 2016/17. natjecao se u Drugoj hrvatskoj kuglačkoj ligi Istok. U sezoni 2016./17. Đakovčanke su osvojile drugo mjesto, iza Osijeka 97. koji je danas prvoligaš. Drugo mjesto pripalo im je s 21 bodom, uz devet pobjeda, tri neriješena rezultata i četiri poraza. Najbolja igračica lige s prosjekom od 537 čunja bila je Dalija Perković, a treća igračica bila je Marijana Majsterić. Na kraju sezone Đakovčanke su osvojile i Kup regije Istok, te su u prvom kolu Hrvatskoga kupa poražene od prvoligašica iz Splita.

 1. ožujka 2017. godine bit će upisan zlatnim slovima u hrvatsko kuglanje. Na parovnom prvenstvu Hrvatske u Zagrebu Dalija Perković I Marijana Majsterić osvojile su drugo mjesto, ali s istim brojem srušenih čunjeva (1133) kao i pobjednice Jambrović/Zver. O naslovu prvakinja odlučivali su dodatni kriteriji (bolji rezultat u čišćenju).

U ovogodišnjem natjecanju (sezona 2017/18.) đakovačke su kuglačice uvjerljivo prve sa svih osam pobjeda. Trenutno drugoplasiranom Obrtniku iz Nove Gradiške Đakovčanke bježe pet bodova. Gotovo je sigurno da je prvo mjesto već osigurano, a da će Đakovčanke u kvalifikacije za ulazak u prvu ligu.

U ovogodišnjoj sezoni Đakovčanke su ostvarile i velike uspjehe u pojedinačnim nastupima.

Dalija Perković i Paulina Kopecki ostvarile su odlične rezultate u pojedinačnoj konkurenciji na Prvenstvu Regije Istok (7. i 8. listopada). Dalija Perković postala je prvakinja Regije Istok, a drugo mjesto pripalo je mladoj Paulini Kopecki, te su njih dvije nastupile su na državnom prvenstvu u Zagrebu.

 

Nada Kulaš – kapetnica u Kuglačkom klubu Đakovo

 

                     ŠAHOVSKI KLUB ĐAKOVO LIM – MONT (ženska ekipa)

 

U Malom Lošinju je od 28. rujna do 6. listopada održano 26. Ekipno prvenstvo Hrvatske u šahu, a između ostalog i u prvoj ženskoj šahovskoj ligi.

Naslov prvakinja pripao je šahisticama riječke Liburnije koje su i po rejtingu bile favoriti.

Startni broj 6 je na početku turnira donio našim igračicama teže protivnike, ali već u 4. kolu je odigrano 2:2 s HAŠK Mladost iz Zagreba. U petom kolu se s ostvarenom pobjedom protiv ASK Junior iz Rijeke nazirao ostanak u ligi. Pobjedoma protiv ŠK Goranke iz Ravne Gore i u zadnjem kolu viskom pobjedom 3:1 protiv ŠK Dame iz Đakova osvojeno je 6. mjesto, te je osiguran ostanak i nastup u prvoj ligi i dogodine.

Uz dobar rezultat treba istaknuti da su igračice ŠK Đakova prvi puta nastupale u prvoj ligi.

Za ekipu su igrale : Mila Žarković, Gordana Šulc, Karmela Mićan i Kristina Lijić.

Najbolja igrajbolji rezultat sa 5 bodova iz 8 partija je imala Mila Žarković.

Kapetanica ekipe i pričuvna igračica je bila Josipa Aščić.

Nakon 20 godina ŠK Đakovo ponovno ima žensku šahovsku ekipu u najvišem rangu natjecanja.

Ovaj rezultat promovira ŠK Đakovo kao županijskog nositelja kvalitete za ženski šah.

                                Šahovski klub Đakovo Lim-mont      

 

                          ŽENSKI RUKOMETNI KLUB ĐAKOVO

 

Nakon što su se jednu sezonu natjecale u  1. Hrvatskoj rukometnoj  ligi, Đakovačke su se rukometašice vratile natjecanju u 2. Hrvatskoj rukometnoj ligi sjever. Trenutno su na polovici natjecateljske sezone 2017/18. u sredini ljestvice na sedmom mjestu.

U klubu je nemoguće zadržati najbolje igračice koje odlaze na školovanje ili u bogatije rukometne sredine.

Stoga u Ženskom rukometnom klubu Đakovo veliku pozornost posvećuju radu s mladima jer jedino na taj način mogu držati visoku razinu drugoligaškog natjecanja.

U prošloj natjecateljskoj sezoni su u 1. Hrvatskoj kadetskoj rukometnoj ligi sjever (igračice rođene 1998. i mlađe) osvojile prvo mjesto, te su izborile odlazak na državnu završnicu u Umagu  gdje su zauzele izvrsno 4. mjesto.

Igračice rođene 2000. godine i mlađe koje su se natjecale u 1. Hrvatkoj mlađoj kadetskoj rukometnoj ligi također su kroz ligaško natjecanje izborile završno državno natjecanje koje je održano isto u Umagu, te su zauzele 6. mjesto.

Sve ovo prethodno rečeno je garancija da nema „zime“ za ženski rukomet u našem gradu. Sustavan i srtučni rad s mlađim dobnim skupinama daje konkretne rezultate. Đakovačke rukometašice osim što zajedno treniraju, druže se i igraju za svoje škole, te je rezultat koji su polučile rezultat sinergije njihovog talenta i rada ukomponiranog  sa stručnim trenerskim radom i izvrsnom organizacijom svih srtuktura u klubu.

 

Ženski rukometni klub Đakovo

 

NAJBOLJI MUŠKI SASTAVI

 

                                          KOŠARKAŠKI KLUB ĐAKOVO

 

Seniorska momčad Košarkaškog kluba Đakovo prošlu sezonu 2016/17 u A 2 Hrvatskoj košarkaškoj ligi istok završila je na 4.   mjestu što se s obzirom na osipanje igračkog kadra na polusezoni može smatrati solidnim rezultatom. U novu natjecateljski sezonu 2017/18 u novoimenovanoj Drugoj ligi istok, seniorska je ekipa KK Đakovo  započela  sastavljena isključivo od domaćih igrača koji su svi prošli kroz mlađe pogone kluba. Već na otvaranje sezone kad je više nego uvjerljivo svladana uvijek neugodna ekipa Belišća dalo se naslutiti da je kvaliteta đakovačkih košarkaša i njihovo košarkaško znanje na većoj razini nego prijašnjih sezona. Nakon još šest briljantnih pobjeda u kojima su svladani  Vukovar, Požega, Osječki Sokol, Rekord Tim, Županja i Slavonski Brod, đakovački košarkaši koje vodi trener Marijan Petrović, sa savršenim stopostotnim bodovnim učinkom vodeća su momčad Druge lige istok.

Odličnoj polusezoni doprinijeli su i rezultati u kup natjecanja „Krešimir Ćosić“ u kojem su naši košarkaši postali  pobjednici regije istok nakon što su u gostima svladali ekipu KK Vinkovci. Nakon toga susreli su se s pobjednikom regije sjever – Košarkaškim klubom Čakovec koju su također u gostima pobijedili, a više nego uspješan nastup u kup natjecanju završen je nakon što je u Đakovu od naših košarkaša bolja bila ekipa prvoligaša Borova.

Izvrsni rezultati u natjecanju, sjajno pozicioniranje na košarkaškoj karti Hrvatske  i rezultatski iskorak koji nadilazi gabarite regije, uz sjajnu i pozitivnu košarkašku atmosferu u ekipi sačinjenoj isključivo od domaćih igrača – razlozi su što je seniorska momčad KK Đakova s pravom nominirana za titulu najboljeg muškog kolektiva u 2017. godini.

 

Košarkaški klub Đakovo

 

                    ŠAHOVSKI KLUB ĐAKOVO LIM – MONT (muška ekipa)

 

U Malom Lošinju je od 28. rujna do 6. listopada održano 26. ekipno prvenstvo

Hrvatske u šahu. Natjecanje je održano u tri kategorije: u muškoj u Prvoj A i Prvoj B

ligi, te u ženskoj Prvoj ligi.

Seniorska ekipa ŠK Đakovo Lim-monta nastupila je na državnom prvenstvu 1.

B Lige na kojoj su osvojili 1. mjesto i time su izborili plasman u elitni razred hrvatskog

šaha tj u 1. A Ligu. Na državnom prvenstvu Đakovčani su nastupili u sljedećem

sastavu:

 1. ploča velemajstor Aleksandar Indžić
 2. ploča velemajstor Dušan Popović
 3. ploča Fide majstor Bojan Medak
 4. ploča internacionalni majstor Ozren Biti
 5. ploča internacionalni majstor Rudolf Sertić
 6. Ploča Fide majstori Drago Vargić i Marko Filipović

Iza Đakovčana na 2.mjestu su bili šahisti ŠK Dubrovnik, treći su bili šahisti HAŠK

Mladost iz Zagreba a na 4. mjestu su bili šahisiti ŠK Brda iz Splita.

 

Rrudolf Serić- Šahovski klub Đakovo Lim-mont

 

                               RUKOMETNI KLUB ĐAKOVO

 

Đakovački rukometaši u prošloj su kalendarskoj godini pokazali dva lica. Nakon što su u pokušaju povratka u Premijer ligu sezonu 2016/17 završili na visokom trećem mjestu, u ljeto se se morali suočiti s pravim igračkim egzodusom. Klub su napustili skoro svi stožerni igrači – neki su otišli u bogatije sredine, neki su se vratili u svoje matične klubove nako što im je završila posudba, a neki su potražili sreću u inozemstvu.

Međutim u klubu nisu očajavali. Oko iskusnog trenera Perice Martića okupli su isključivio domaći igrački kadar ,a od prošle godine  ostali su Domagoj Perlić, Krešimir Klepo i Boris Tot.

Igrački kadar nadopunio se iz  kadetskog pogona kluba, odnosno od mladića koji su lani igrali

 1. Hrvatsku kadetsku ligu. Najveći je protivnik jesenas uz vrlo zahtjevne suparnike na parketu bilo neiskustvo, pa su tako đakovački rukometaši izgibuli nekoliko vrlo tijesnih završnica. Trenutna pozicija na tablici 1. Hrvatske rukometne lige sjever sugerira borbu za svaki bod kako bi se izborio opstanak u ligi, u čemi će naći rukometaši ne sumnjamo – u konačnici uspjeti.

U Rukometnom klubu Đakovo se s pravom ponose radom s mlađim uzrastima. Kadeti trenera Mladena Rajkovića vrlo uspješno igraju 1. Hrvatku kadetsku ligu, dok su mlađi kateti trnera Borisa Lubara igrali na državnoj završnici u Poreču, a u ovoj su sezoni svojim dobrim igrama ponovo osigrali završnici državnog prvenstva.

Osim navedenih selekcija u klubu djeluju selekcije Dječaka A i B, te mini rukometa koji se natječu u regionalnim ligama., a treneri su Davor Škalić, Tomislav Paradžiković i Antonio Jozipović.

 

 

Rukometni klub Đakovo

 

 TRENER GODINE

 

                                       IGOR BLAŽEVIĆ

 

Igor Blažević rođen je 15. kolovoza 1972. godine. Tenisom se bavi od najranije dobi, najprije kao igrač, a potom kao trener u Teniskom klubu Đakovo. Do sada je skupio već 25 godina trenerskog iskustva tijekom kojih je trenirao brojne igračice i igrače, a nama Đakovčanima poznato je da je bio dugogodišnji trener Laure Mašić, koju je doveo do brojnih titula državne prvakinje.

Igor se vrlo rano otisnuo  u trenerske vode, te je u Teniskom klubu Đakovo vodio sve selekcije – od djece do seniora. Na Društvenom veleučilištu u Zagrebu stekao je zvanje višeg sportskog trenera tenisa s „A coach“ licencom, što je najveće tenisko zvanje u Hrvatskoj.

Osim naše sugrađanke Laure Mašić, Igor je bio trener i Filipu Vegeru koji je danas ATP igrač. Osim njih na različitim je prvenstvima bio izbornik igračima kao što su:

Duje Ajduković, Admir Kalender i Roko Horvat.

Do 2017. godine bio je pomoćnik izbornika Hrvatske juniorske reprezentacije do 16 i 18 godina,  koje je uspješno vodio na Prvenstvu Europe gdje osvaja 2. mjesto i Junior Davis Cupu – 4. mjesto.

Dugogodišnji je član Stručne komisije HTS-a i regionalni povjerenik Slavonije i Baranje, član Upravnog odbora Zbora teniskih trenera Hrvatske i Sudionik svih hrvatskih teniskih kongresa  i 2 svjetska kongresa (Turska 2015., Bugarska 2017.)

U prosincu prošle godine dogodile su se neke stvari koje su promijenile dosta u Igorovom životu.

 1. prosinca prošle godine imenovan je za Izbornika Hrvatske reprezentacije za dječake do 12 i 14 godina, a kao šlag na tortu došla je nagrada Hrvatskog teniskog saveza za najboljeg trenera u 2017. godini.

Nakon svih ovih imenovanja i priznanja postalo je jasno da je Igor prerastao okvire Đakova i matičnog kluba, te je nakon 21 godine promijenio poslodavca – od studenog 2017. preselio je u Zagreb i trener je u Teniskom klubu Top Spin sa Šalate.

Ono što mu mi s ovog mjesta kao sportaši i sugrađani možemo poručiti je jedno veliko HVALA za sve što je učinio za đakovački tenis i SRETNO u budućim sportskim izazovima.

 

Igor Blažević s reprezentacijom U – 16

 

POSEBNA NAGRADA

 

 

                                    BOĆARSKI KLUB INVALIDA „LASTAVICE“

 

Velikoj većini Đakovčana, a pogotovo onima koji prate sport poznat je podatak da već više od desetljeća u našem gradu djeluje Boćarski klub invalida „Lastavice“ koji okuplja sportaše s invaliditetom, i to ne samo iz Đakova i Đakovštine, već i iz drugih krajeva Slavonije i Baranje.

Zajednica športskih udruga Grada Đakova prigodom izbora za najbolje sportaše i sportske kolektive nema kategoriju za izbor najboljih sportaša i sportskih kolektiva s invaliditetom, jer su „Lastavice“ jedina udruga na području Grada Đakova koja se službeno natječe na državnoj razini u sportskoj konkurenciji osoba s invaliditetom.

Sve ove godine „Lastavice“ postižu više nego zapažene razultate u natjecanjima, međutim njihovi rezultati nisu adekvatno prezentirani niti valorizirani u javnosti. U dogovoru s gospođom Majom Škalić, predsjednicom  „Lastavica“, ove smo se godine odlučili na svečanosti dodjele nagrada najboljim sportašima i sportskim kolektivima svima Vama prezentirati kratku povijest „Lastavica“ i rezultate koje su postigli.

 

Godine 2005. gosp. Goran Dernej i gđa. Štefica Mikšić počeli su s razvojem boćanja za osobe s invaliditetom  preko projekta Udruge za pomoć osoba s mentalnom retardacijom Đakovo – današnji Neven.

Od 2006. godine  “Lastavice” postaju punopravni član Hrvatskog saveza boćanja osoba s invaliditetom (HSBI).  Iste godine Goran postaje i  nacionalni sudac.

 1. godine Goran Dernej postaje predsjednik Saveza Hrvatske za boćanje osoba s invaliditetom, a Lastavice preuzima nacionalna sutkinja, volonterka u klubu i trenerica Maja Škalić, koja je na mjestu predsjednice i danas.

Kako je i sam Goran Dernej u boćanje ušao zbog obiteljskih razloga jer je njegov,  danas pokojni, sin Ivan bio osoba s invaliditetom i jedan od najboljih igrača Lastavica te nacionalni sudac, tako je i Maja zbog nezainteresiranosti sportskih stručnjaka za rad s Lastavicama u klub uključila i svog današnjeg supruga. Davor Škalić sad već dugogodišnji trener  Lastavica nesebično i s velikom voljom i entuzijazmom radi sa svojim igračima te ih vodi i prati na sva njihova natjecanja.

Lastavice danas broje 18 članova. Dva igrača su kategorizirana su po međunarodnim pravilima – Maja Perica BC2  kategorija i Mihajlo Kovačić BC3 kategorija. Ostali članovi su BC 5 kategorija koja u boćanju sudjeluje samo kao ekipna rekreativna momčad.

Za đakovačke Lastavice natječe se i Mihajlo Kovačić Mišo, 37-godišni Baranjac iz Darde koji je rođen kao nedonošće i dijagnosticirana mu je cerebralna paraliza.

“Boćanje je za mene puno više od amaterizma. Sve treba raditi s voljom i za mene je to sport u kojem, unatoč invaliditetu i zahvaljujući treninzima, postižem dobre rezultate”,

“Mislim da imam ispravan stav prema cerebralnoj paralizi koja je dio mene, to je stanje koje prilagođavam sebi koliko mogu. Ne želim se ja prilagoditi njoj.“

kaže ovaj strastveni sportaš s cerebralnom paralizom.

Kao jedan od rijetkih klubova koji se bavi osobama s invaliditetom i to 100% osobama s cerebralnom paralizom i dugogodišnjim uspjesima koje postižu, „Lastavice“ zaslužuju nagradu i posebno priznanje. Ove godine u ukupnom poretku Prvenstva Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom u bc3 kategoriji pojedinačno osvojili su 3. mjesto, te u bc 2 kategoriji 5. mjesto

I na kraju želimo prenijeti ono što su iz udruge „Lastavice“ poručili:

„Budući da je boćanje za osobe s invaliditetom  sport u kojem su igrači s teškim tjelesnim  oštećenjima i bolestima, vrlo često na žalost gubimo svoje članove.

Cilj nam je povećati interes invalidne djece i njihovih roditelja za bavljenje ovim sportom te ovim ih putem pozivamo da nam se pridruže. Nećete požaliti!“

 

Boćarski klub invalida Lastavica

 

NAGRADA ZA POSEBAN DOPRINOS ĐAKOVAČKOM SPORTU

 

 

 VLADIMIR RAC

 

Gospodin Vladimir Rac rođen je 19.10.1939. godine u Đakovu, a otac Julije i majka Marija rođ . Albreht također su bili rođeni Đakovčavi. Osnovnu i srednju školu završio je u Đakovu, a Pedagošku akademiju – grupa povijest i zemljopis diplomirao je u Osijeku.

Cijeli životni vijek proveo je u rodnom Đakovu. Kao prosvjetni djelatnik radio je u osnovnim školama u Satnici Đakovačkoj, Piškorevcima, te u sve tri đakovačke osnovne škole – Ivana Gorana Kovačića, Vladimira Nazora i Josipa Antuna Ćolnića gdje je od 1978. do umirovljenja 2005. godine bio ravnatelj. Za svoj učiteljski rad primio je najveće državno priznanje – nagradu „Ivan Filipović“.

Većina sugrađana pamti ga kao sportaša jer je od svoje 14. godine, pa sve do iza 70. – te bio aktivan u mnogim sportovima kao igrač (rukomet, vaterpolo, plivanje), a kasnije i kao trener Plivačkog kluba „Đakovo 1953“. Vrijeme njegovog sportskog djelovanja bilo je „zlatno doba“ đakovačkog plivanja i vaterpola, a gospodin Vladimir Rac postizao je vrhunske rezultate u plivačkim disciplinama na 100 i 200 m, a u vaterpolo klubu bio je vratar.

Ipak, većina starije generacije Đakovčana gosp. Vladimira Raca pamti kao vrsnog rukometaša u vrijeme kad je Rukometni klub Đakovo bio poznat i uspješan u bivšoj državi, a rukomet uz nogomet najpopularniji sport.

Nakon aktivnog bavljenja vodenim i loptačkim sportovima, učlanjuje se u karate klub Đakovo gdje dostiže razinu nositelja crnog pojasa, a svoju djelatnost u sportu nastavio je kao učitelj plivanja i trener sve do 74. godine.

Za svoj  učiteljski rad i aktivno sudjelovanje u sportu dobio je brojne nagrade. Uz već spomenutu državnu nagradu „Ivan Filipović“, tu su i brojne druge nagrade i priznanja: Goranova nagrada, Zahvalnica Crvenog križa Hrvatske, Priznanje državne uprave za zaštitu i okoliš, Priznanje Rimokatoličkog župnog ureda Dobrog pastira, Priznanje đakovačkog Plivačkog kluba, Priznanje Sportskog društva „Sloboda“ i „ĐŠK“ Đakovo.

Nositelj je i Spomenice Domovinskog rata.

Od svih priznanja koje je tijekom života dobio najdraži su mu, kako sam kaže, susreti s njegovim bivšim učenicima koje je kao malu djecu učio plivati, i koje je kasnije trenirao. Njihovo poštovanje i ljubav koju mu iskazuju ispunjavaju ga radošću i ponosom, jer je to nešto što traje zauvijek.

 

                                   Vladimir Rac

Bookmark the permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.