Ova generacija gladna je uspjeha!

KOŠARKAŠI SU TRENUTNO JEDINA ĐAKOVAČKA MOMČAD U VRHU TABLICE. ŠTO O TOME I BUDUĆIM PLANOVIMA KAŽE TRENER MARIJAN PETROVIĆ:

 

 

 

Košarka je konstanta đakovačkoga sporta već pune 44 godine. U tom razdoblju bilo je uspona i padova, boljih i lošijih sezona, podsjetimo da je klub ostvario najbolji rezultat u sezoni 1993./94. kada su kao Košarkaški klub Đakovo Gerok osvojili prvo mjesto u tadašnjoj A-2 košarkaškoj ligi te sudjelovali u kvalifikacijama za ulazak u prvu ligu. Međutim, u utakmicama protiv riječkoga Jadrankolora Đakovčani su ispali za samo tri koša. Od tada pa do danas, generacijama đakovačkih košarkaša nije se pružila takva prilika. Međutim, 2017. godine, u jesenskom dijelu prvenstva, đakovački su košarkaši u Drugoj košarkaškoj ligi Istok napravili odličan niz od osam pobjeda i nakon prvoga dijela prvenstva nalaze se na prvom mjestu. Za tjedan dana prvenstvo se nastavlja, a kako je to sve izgledalo reći će nam trener Marijan Petrović, tvorac ove mlade đakovačke momčadi.

      Trener Marijan Petrović doveo Đakovčane do vrha druge lige

 

                      Umirovljene đakovačke košarkaške legende

 

Sigurno je lijep osjećaj biti trener najboljoj muškoj momčadi grada. Nakon dugogodišnjega igračkoga staža, logično, Marijan Petrović Mara sjeo je na „vruću“ đakovačku klupu?

 

  • Ne može se reći baš „vruću“ jer logično je da sam, nakon dvadesetak i nešto godina igranja u Đakovu, sjeo kao trener na klupu kluba koji nije postavljao nikakve rezultatske imperative nego smo u sezonu krenuli s ciljem promocije mladih igrača. Ove sezone košarke su se ostavile dvije đakovačke „legende“, svaka specifična za sebe. Riječ je dugogodišnjem stožernom centru Davoru Mikuliću i krilnom igračku Krešimiru Kruljcu koji su rekli da je vrijeme za mlađe. Oni su godinama bili naši najbolji igrači i bilo je mnogo sumnji kako će to izgledati bez njih dvojice. Već je i naša vjerna publika naučila na srčanog i borbenoga Garu te uvijek spremnoga na lucidne poteze Krešu. A, uz njih dvojicu, mlađi igrači puno su toga naučili i to je njihova, osim igračke, i sportska veličina.

 

 

                         Novi stil igre: Golden State košarka

 

 

Jeste li na početku očekivali ovakav rezultat s obzirom na prestanak dvojice iskusnih igrača?

 

  • U pripremni ciklus krenuli smo s četiri prava seniora, a svi ostali bili su juniori pa čak i kadeti. Vidjevši to, odlučio sam promijeniti dugogodišnju koncepciju đakovačke igre koja se zasnivala na leđnoj tehnici centra Davora Mikulića i jednoj relativno sporijoj igračkoj varijanti. Mladi smo, relativno niski, zato moramo biti brzi i energični, to sam poručio mojim igračima. Stalno smo radili na agresivnosti i brzom protoku lopte. Htio sam uvesti tzv. Golden State košarku s puno trčanja i agresivnosti po cijelom terenu. Za provedbu takvoga stila igre u mnogome nam je pomogao i dolazak braniča Kristijana Vladovića koji se vratio iz Šibenika i donio nam mirnoću u organizaciji igre, ali i vidan napadački potencijal. Uz njega, poziciju „jedinice“ već nekoliko sezona odlično pokriva mladi Stjepan Hajduković tako da sam računao na njihovu brzinu, ali i realizatorske sposobnosti. Nedostatak Mikulića odlično su pokrili Ivan Car, nevidljivi, ali vrijedni skupljač lopti, kako u obrani tako i u napadu te naš kapetan Matej Češkić, „četvorka“ koja odlično djeluje i na poziciji trice. U napadačkom smislu najviše sam očekivao od najiskusnijega Antuna Hrkača, igrača koji je prošao Cedevitinu košarkašku školu i koji je pokazao da je jedan od najboljih šutera lige. A on je to svojim igrama i opravdao. Veliku ulogu u ovom našem uspjehu odigrao je Toni Radoš, naš „specijalac“ za čuvanje najboljih protivničkih igrača, ali i u napadačkom smislu jako koristan igrač. I na kraju, za mene, najveće otkriće sezone je šesnaestogodišnji Ivan Miličević koji igra kao da ima puno više godina. S lakoćom se u obrani nosi s daleko snažnijim iskusnijim igračima, a  napadu spreman zabijati sa svih pozicija. Nažalost, zbog radnih obveza nisam mogao puno računati na 215 centimetara visokoga Marka Tadića, ali u završnici prvenstva i on se priključio momčadi tako da smo dobili i nužno potrebnu visinu. To je okosnica momčadi koja je ove jeseni ostvarila svih osam pobjeda i zasjela na vrh tablice.

 

Uvijek mlad -Marijan Petrović predaje nagradu Goranu Martinoviću

 

Đakovački košarkaši ostvarili su osam uvjerljivih pobjeda?

 

  • Ne bih ja baš rekao uvjerljivih. Jer kada imate mladu momčad kao što je naša realno je očekivati padove u igri. Ne mogu pobjeći od toga da je bilo i takvih trenutaka. Na sreću, u prvom smo kolu odlično otvorili protiv Belišća i ta nam je utakmica dala dodatno samopouzdanje i pokazala da možemo jako puno. Krvavih koljena izašli smo iz požeške dvorane protiv domaćina koji za nas uvijek predstavlja neugodnoga protivnika. Premda plus 26 protiv Rekord Tima izgleda lagano, međutim do 22. minute utakmica je bila u „egalu“. U Županji smo na poluvremenu bili u minusu od 26 poena pa smo do kraja uspjeli preokrenuti i pobijediti. Dakle, nije to baš sve bilo lagano, ali ova mlada momčad pokazala je da ma karakter i da voli pobjeđivati. Ako hoćete, lakše utakmice imali smo protiv Osijeka i Slavonskoga Broda. Tu smo, na prvom mjestu, osam pobjeda, ali još uvijek je to jako daleko od slavlja.

Osim toga, jesenas smo odigrali poprvi puta i Kup Krešimira Ćosića. Nakon što smo pobjedom protiv Vinkovaca osvojli Kup regije Istok prošli smo i dva kola nacionalnoga kupa. U trećem kolu bili smo jako “nabrijani” na prvoligaša iz Borova, međutim u tom trenutku bili su bolji i zasluženo se plasirali dalje. U Kupu klub nikada nije postigao takav uspjeh.

Osvajači Kupa regije Istok- KK Đakovo

 

Za desetak dana očekuje vas derbi prvenstva i gostovanje u Belišću. Stari dobri slavonski „El Classico“?

 

  • Ta će utakmica zasigurno usmjeriti i tijek prvenstva. Našom pobjedom učinili bismo veliki korak prema naslovu prvaka jer tada bismo imali dvije pobjede više od njih. Međutim, Belišće je, već dugi niz godina, odličan spoj starih i mladih igrača koji u svojoj dvorani teško gube bodove. Ne zaboravite da su oni prošle godine izborili ulazak u prvu ligu, ali su u posljednji čas od nje odustali. No, i nas i njih još očekuje teško gostovanje u Oriovcu gdje se skupila koncentracija prvoligaških igrača (Ćelebija, Karlović, Grgić), i uz onu njihovu malu dvoranicu – „kutiju šibica“, jako su opasan protivnik. Dakle, sve je još otvoreno i neizvjesno. To će biti dvije ključne utakmice koje će određivati i sam vrh.

 

 

                              Ova generacija gladna je uspjeha

 

Predsjednik kluba Robert Majstorović na jučerašnjoj je svečanosti proglašenja najboljih sportaša izjavio da postoji ambicija za kvalifikacijama i ulaskom u prvu ligu. Dakle, na igračima i treneru je da to i na terenu izbore?

  • Mi ćemo dati sve od sebe, mislim da smo na dobrom putu. Ovaj optimizam našega predsjednika temelji se na obećanjima čelništva Hrvatskoga košarkaškoga saveza da će olakšati klubovima, prije svega, financijski, sudjelovanje u kvalifikacijama. Dosada su kvalifikacije koštale gotovo stotinjak tisuća kuna što su bila recimo dva naša godišnja proračuna. Dakle, jasno da u takvim okolnostima i financijski moćniji klubovi to ne mogu izdržati. Obećanje HKS-a je da će kotizacije biti znatno manje i da će se kvalifikacije igrati u dva ili tri turnira. Imamo mladu momčad, gladnu uspjeha, dobru poziciju i ne vidim razloga da đakovačku košarku ne podignemo na stepenicu više.

 

Mlada momčad KK Đakovo spremna za vrh

 

Koliko ova nagrada može pomoći đakovačkoj košarci u animaciji i stvaranju veće igračke baze?

 

  • Ova nagrada rezultat je našega dobroga i motiviranoga rada. Kub je sređen, dobro se trenira, igrački i stručni kadar isključivo je domaći, a to su važne pretpostavke da možemo mirno i bez trzavica raditi. U klubu su trenutno četiri profesora kineziologije koji osiguravaju kvalitetan rad u svim selekcijama, puno se računa vodi o pedagoškom pristupu, a to su elementi važni za stabilan rad jednoga kluba. U svakom slučaju, mislim da nam je nagrada zasluženo pripala jer smo vrijedno i samozatajno radili a sada nam preostaje sačuvati ovaj položaj na tablici i krenut u nove pobjede.
Bookmark the permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.