Izložba pokazuje sve kvalitete đakovačkoga lipicanca!

U NOĆI MUZEJA ĐAKOVČANIMA SE NOVOM IZLOŽBOM PREDSTAVILA SILIVIJA BUTKOVIĆ

Silvija Butković, đakovačka pjesnikinja i umjetnička fotografkinja nikada ne miruje. Za ovogodišnju Noć muzeja pripremila je i đakovačkim ljubiteljima fotografije ponudila izložbu fotografija pod nazivom „Đakovačka ergela – tradicija konjičkoga sporta“ u kojoj je prikazala svu ljepotu đakovačkih lipicanaca, ali i vrijedne sportaše ponajprije u preponskom i dresurnom jahanju te natjecanjima u zapregama. O programu ovogodišnje Noći muzeja govorio je ravnatelj Muzeja biskupa J. J. Strossmayera vlč. Tadija Crnjak, a o samoj izložbi publici su govorili nadbiskup u miru mons. Marin Srakić i prof. Mirko Ćurić.

Silvija Butković u društvu važnih gosti

Autoricu Silviju Butković upitali smo o koncepciji postavljene izložbe: „Priznajem da sam imala veliku tremu s obzirom na tematiku ovogodišnje Noći muzeja, ali s obzirom da žene svakom zadatku prilaze odgovorno i spremno odgovoriti na svaki izazov, potrudila sam se da iz bogatoga arhivskoga materijala  izaberem ono što odgovara ovoj noći. S obzirom na ovako veliku posjećenost, mislim da je ova izložba pokazala sve kvalitete: ljepotu, gracioznost, poslušnost, dakle konja koji odlično surađuje s jahačima i vozačima. Postoji čvrsta međusobna veza između konja i čovjeka sportaša koja ih prati cijeli život“.

 

 Program Ergele privlači sve veći broj turista!

 

Čini se da je zatvorena jahaonica napokon ostvarila svoj puni cilj, odnosno, osim turističkoga značenja, važna je i za sportski razvoj: „Zatvorena jahaonica omogućuje i međunarodna natjecanja u preponskom i dresurnom jahanju kao i turnire u vožnji zaprega. Isto tako jahaonica je iskorištena i kao prostor gdje se može vršiti ocjenjivanje konja, puno je lakše da ljudi prikažu svoje konje koje kasnije mogu iskoristiti i u prodajnu svrhu. Đakovačka ergela stekla je uvjete da vodi brigu o svih sedam lipicanskih pasmina; sve to pripisujemo marljivosti inženjera koji o tome vode brigu. A svi mi, koji nismo direktno vezani uz uzgoj i brigu za konje možemo uživati u njihovoj ljepoti i plemenitosti.

Hoće li zatvorena jahaonica pomoći sportskim natjecanjima, upitali su Silviju Butković: „Mislim da nije problem u publici već da Đakovu nedostaju preponska natjecanja na vanjskim terenima. Kada sam dolazila na hipodrom, uživala sam u ljepoti preskakanja konja na travnatim podloga, to je jednostavno bio pravi doživljaj kojemu smo se divili. Međutim, sada su ta natjecanja prebačena u zatvorenu jahaonicu, a čini mi se da to publici danas ne odgovara. Međutim, đakovačka ergela ¸ponudila je publici manifestacije koje su postale zaštitni znak i koje privlače mnoštvo publike. Već sada publika je prepoznala naše konjičke predstave uz glazbu koje posebno vole i posjećuju naši turisti kojih je iz dana u dan sve više. Osim toga, u rujnu ćemo imati i Dane otvorenih vrata gdje ćemo svim posjetiteljima pokazati način rada i uzgoja lipicanaca. Bit će to prilika da zainteresiramo građane i za bavljenje konjičkim sportom koji je zasigurno jedan od najljepših. U prosincu već tradicionalno pripremamo Lipicanski bal, predstavu koja je privukla sve hrvatske medije, ali mnoštvo gostiju koji samo zbog toga dolaze u Đakovo, zaključila je Silvija Butković.

 

Bookmark the permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.