Pogodili smo sportove koji promoviraju zdrav način života!

U MUZEJU BISKUPA J. J. STROSSMAYERA NOĆ MUZEJA U ZNAKU SPORTA

 

Đakovčani su u petak, 26. siječnja, u Muzeju biskupa J. J. Strossmayera imali priliku uživati u pravim sportskim užicima. Naime,  ovogodišnja tema Noći muzeja bila je Muzej i sport, a da su organizatori uspješno spojili kulturu i sport potvrđuje i preko 400 posjetitelja koji su popratili tri prezentacije. U 19:00 sati đakovačka pjesnikinja i fotografkinja Silvija Butković predstavila je izložbu „Đakovačka ergela – tradicija konjičkoga sporta“. U 20:00 sati đakovački fotograf Zlatko Mesić predstavio je 22 minutni film pod nazivom „Đakovački sport kroz povijest. U 21:00 sat vidjeli smo prezentaciju Planinarskoga društva „Đakovo“ koje je prikazao 30 minuti film pod nazivom „Tamo gore, osjećam se bolje“.

 

I pokojni papa Ivan Pavao II. bio je planinar!

Ravnatelj Muzeja biskupa J. J. Strossmayera vlč. Tadija Crnjak

 

O samoj ideji Noći muzeja i pomalo neobičnoj temi rekao nam je ravnatelj Muzeja biskupa J. J. Strossmayera vlč. Tadija Crnjak: „Muzej biskupa J. J. Strossmayera svake godine prati temu nacionalnoga programa Noći muzeja, a ove godine to je kultura i sport. U početku je to bilo jako teško ostvariti, ali prema dosada viđenom čini mi se da smo uspjeli naći sadržaje koji su vezani uz kulturu, zdrav život odnosno sve životne vrijednosti koje u našem muzeju želimo prezentirati. Tako smo u okviru ove teme istaknuli dva sporta koja nisu toliko istaknuta, ali koja su jako važna i popularna u svijetu. Izabrali smo konjički sport koji je izuzetno skup, ali u njemu se pronalazi i terapeutska vrijednost koja posebno pomaže djeci sa zdravstvenim poteškoćama. Planinarenje je drugi sport kojega smo prezentirali, a on ne mora biti isključivo sportskoga karaktera nego ga možemo promatrati i kao način zdravoga života. Vjerojatno mnogi ne znaju da je pokojni papa Ivan Pavao II. bio planinar i rado je odlazio u planine. Planinarska uzrečica „Tamo gore, osjećam se bolje“ zasigurno iskazuje i stil života jer odlazak u planine daje osjećaj boljega života. Čovjek se jednostavno nauživa čistoga zraka i često bježi iz gradske sredine zagađene nečistim zrakom, bukom i urbanim načinom života. Prekrasan je osjećaj otići u planine i pronaći svoj mir. Naš cilj je bio da planinari reklamiraju zdrav način života, a on je u današnjem suvremenom svijetu potreban svima. U današnjem brzom ritmu života koji je obilježen mnogobrojnim bolestima, odlaskom u planine čovjek se rješava stresa i jednostavno uživa u prirodi daleko od urbane civilizacije“.

Još jedna odlično posjećena Noć muzeja u Strossmayerovom muzeju

 

Jedna od osnovnih ideja Noći muzeja je privući mlade kulturi i muzejima. Koliko to đakovački muzej uspijeva: „Svi su dobrodošli u muzej, i među dosadašnjim gostima, a njih je dosada danas bilo oko četrstotitnjak, vidio sam i mnoge mlade ljude. Oni su večeras mogli vidjeti primjere zdravoga života. Svaki roditelj htio bi da njegovo dijete živi zdravo, a večeras prezentirani sportovi upravo skreću pozornost na taj segment ljudskoga života“.

Kako ovogodišnju Noć muzeja  ocjenjuje ravnatelj Crnjak: „Naša ustanova nije profitabilna tako da našim građanima želimo ponuditi nešto od kulturne palete koju nam je u ostavštinu ostavio biskup Josip Juraj Strossmayer.  Posebno smo radosni što je sve više turista koji posjećuju naš muzej i upoznaju se sa životom i djelom velikoga đakovačkoga biskupa, zaključio je ravnatelj Crnjak.

Više o spomenutim prezentacijama donosimo u zasebnim tekstovima.

Bookmark the permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.