Planinari: Četrdeset nam je godina tek!

ĐAKOVAČKI PLANINARI ZAKLJUČILI NOĆ MUZEJA U MUZEJU BISKUPA J. J. STROSSMAYERA

 

Nakon Silvije Butković i Zlatka Mesića svoju prezentaciju prikazali su i članovi Planinarskoga društva Đakovo. U uvodnom dijelu brojnoj publici obratio se predsjednik Društva Otmar Tosenberger koji je iznio nekoliko povijesnih podataka koji govore o stoljetnoj prisutnosti planinara u društvenome životu. Naime, Planinarsko društvo Hrvatske osnovano je daleko 1877. godine, a nekoliko godina kasnije spominje se ideja o osnivanju sekcija u ostalim gradovima, a među njima spominje se i Đakovo. Šetnjom kroz povijesne zapise, Tosenberger je došao i do 1979. godine, točnije 18. siječnja, kada je osnovano Planinarsko društvo Đakovo posebno ističući i jednoga od osnivača Miru Laya.

Predsjednik Planinarskoga društva Đakovo Otmar Tosenberger

 

               Četrdeset nam je godina tek!

 

Što ćemo vidjeti u prezentaciji Planinarskoga društva Đakovo upitali smo predsjednika Društva: „Večeras ćemo prikazati video prezentaciju – kolaž koji je bio pripremljen za prošlogodišnju godišnju skupštinu. U veljači nas očekuje godišnja skupština u okviru koje ćemo 9. veljače u predvorju Centra za kulturu postaviti našu tradicionalnu izložbu „Tamo gore, osjećam se bolje“ koja sadrži fotografije iz prethodne godine. Osim toga, u Gradskoj knjižnici imat ćemo i gostujuće predavanje jednoga od najvećih high-trackera Nikole Horvata koji je obišao cijelu  Sjevernu Ameriku: od Meksika do Kanade. Planinarenje svakako prate i fotografije koje su djelić ljepote i atmosfere mnogim ljudima nedokučivih visina. Mi zaista znamo uživati u njima, a u tom segmentu surađujemo s Foto-kino klubom Đakovo. Nekada smo u Društvu imali i foto sekciju Trag, ali razvojem tehnologije danas gotovo svaki mobitel može napraviti odličnu fotografiju. Imamo i jednoga zaljubljenika koji svake godine pripremi nekoliko video uradaka koji svjedoče o našem radu. Knjiga našega člana Mire Laya je naša povijest, početak, ideja o pokretanju društva jer on je „zarazio“ Đakovčane planinarenjem šireći ideju da ravničarsko Đakovo treba imati svoje planinarsko društvo. Lay govori o počecima đakovačkoga planinarenja, a ono je vezano uz ideju osvajanja Kilimanjara, najviši vrh na kojega se može dođi na planinarski način, dakle bez alpinističkih tehnika već treba imati kondicije i izdržati ono što donosi visina. To je bilo daleke 1981. godine kada se pohod organizirao bez interneta, s ograničenom uporabom telefona i drugih tehničkih pomagala. I treba napomenuti da je taj pohod ostvaren isključivo s vlastitim sredstvima.

           Uvijek samozatajni osnivač PD Đakovo – Miro Lay

 

                          Triatlon je hit natjecanje u Slavoniji

Nakon toga, uslijedila je polusatna video prezentacija rada đakovačkih planinara. Prezentacija je prošla u jednom dahu, a prisutni posjetitelji barem u tim trenucima osjećali  su se poput planinarske uzrečice: „Tamo gore, osjećam se bolje“.

Nakon prezentacije zamolili smo predsjednika Otmara Tosenbergera da nas pobliže upozna s radom Društva: „Iskoristili smo poziv djelatnika Muzeja da prezentiramo rad Društva koje je zapravo sportsko društvo iako se mi planinari ne smatramo isključivo sportskim društvom s obzirom da nemamo natjecanja. Ali, po svemu ostalome, jesmo sport i prema tom određenju evo nas ovdje. Planinarsko društvo Đakovo osnovano je 18. siječnja 1979. godine i polako ulazimo u četrdesetu godinu neprekinutoga rada. Tako su i naše radne, manifestacijske i sportske aktivnosti usmjerene tom jubileju. Naša mlađa visokogorska ekipa u srpnju ove godine ima u planu osvojiti najviši vrh Europe na granici Rusije i Gruzije. U pripremi toga, u 2017. godina odradili smo više uspona na Alpe. Nažalost, pohod na Mont Blanc nije u potpunosti uspio jer tjedan dana vremenske prilike, jak vjetar i magla, nisu nam dopustile osvajanje toga vrha.

Planinarsko društvo Đakovo uvijek se ponosi jezerom Borovik kao svojim domicilnim mjestom. Uspjeli se pokrenuti i natjecateljski dio, odnosno organizirali ste četiri triatlona. „Triatlon je disciplina koja ne pripada klasičnom alpinizmu, ali mi smo jedinstveno planinarsko društvo po tome. U našem društvu imamo članova koji se bave trčanjem, vožnjom bicikla, plivanjem i iznenada je sinula ideja: ‘Ajmo, pokrenuti triatlon!’ Jezero Borovik idealan je za plivanje, ima odlične staze za vožnju biciklom, ali i stazu za trčanje. Planinari su na Boroviku od 1981. godine kada je izgrađen planinarski dom kojega i danas koristimo. Mi planinari uvijek želimo sačuvati prirodne ljepote tako da nismo za neke velike komercijalne zahvate. Međutim, svjesni činjenice da je ovo jezero ogroman turistički i gospodarski potencijal nadamo se da će taj komercijalni dio bio kontroliran, odnosno da će netko danas-sutra voditi računa o zaštiti prirode.

Triatlon na Boroviku postao je hit u Slavoniji

Bookmark the permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.