Airsoft – adrenalinski doživljaj

NOVI SPORT ILI IGRA

 

Piše: Krunoslav Biberović

 

Airsoft je igra u kojoj uživa sve više poklonika. To je adrenalinska vojno – simulacijska igra, negdje okarakterizirana kao sport (kod nas još uvijek ne), koja je nastala u Japanu i Hong Kongu. Nije dugo prošlo da se airsoft proširio cijelim svijetom, a nakon dolaska u SAD doživio je pravi procvat. Danas je airsoft prisutan u Hrvatskoj kao i u susjednim zemljama i članicama EU. Za igru se koriste vjerne replike pravog oružja, po dimenzijama, detaljima i skoro po težini, ali treba naglasiti da se od ovih replika nikako ne može načiniti pravo oružje. Municija koja se koristi jesu plastične kuglice (BB) promjera 6 mm, u prosjeku težine od 0,20 do 0,40 grama. Smisao samog mehanizma airsoft replike jest da malom količinom zraka izbacuje plastičnu kuglicu, a taj mehanizam, može pokretati baterija, plin ili komprimirani zrak. Danas proizvođači airsoft opreme nude replike gotovo svih poznatih pušaka, pištolja, strojnica pa čak mina i minobacača. Domet ovih replika je i do 100 metara, ovisno o jačini i vrsti replike. Upravo iz navedenih razloga u mnogim zemljama diljem svijeta airsoft koriste vojske i policije pri svojim treninzima i usavršavanjima kao odlično sredstvo obuke.

 

Igra koja razbija stres, može biti i terapijsko sredstvo

 

Budući da airosft municija, BB kuglice, ne ostavljaju boju smisao same igre jest fair play, što znači da svaki igrač mora priznati da je pogođen, a sam način „oživljavanja“ i vraćanja u igru ovisi o samom scenariju igre. Što se tiče ostale opreme, najvažnija je zaštitna oprema, a to su naočale jer su oči jedini osjetljivi dio tijela. Sva ostala oprema je tipična vojna oprema (uniforme, čizme, rukavice, radio stanice, prsluci…).

U Đakovu i okolici airsoft također živi već desetak godina u obliku nekoliko aktivnih klubova i pojedinaca koji  odlaze na manje i velike 24-satne susrete po Hrvatskoj i regiji. Kretanje po šumi,  na čistom zraku, jaka fizička aktivnost i druženje govore sami za sebe, a psihologija tvrdi da ovakav sport/igra razbija stres, a može  se koristiti i kao terapija, čak i kod PTSP-a.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.