“Božićna utrka” ulicama grada

 

Piše: Mario Kladarić

 

Raduju se trkači prvoj “Božićnoj utrci” u našem gradu. Brojka od dvjestotinjak prijavljenih govori nam da će to biti jedno lijepo druženje koje će započeti startom u 17:00 sati, sa Trga Josipa Jurja Strossmayera, u nedjelju 23. prosinca 2018. godine.

Razmišljajući o “Božićnoj utrci”, ne sjećam se i ne pamtim ni jedan sličan događaj, a da se odnosi na trčanje.

Unazad nekoliko godina, zahvaljujući ovoj generaciji gradskih trkača, koje se do jučer moglo nabrojiti na prste jedne ruke, a koji su do nedavno bili tek mala grupica entuzijasta, prerasla je u priču o sasvim respektabilnoj zajednici koja njeguje taj vid rekreacije i popularizira trčanje u Đakovu.

 

Uoči početka novih treninga i stvaranja “zimske baze”, koja je presudna za dobru kondiciju, potrebne svakom trkaču za prve proljetne polumaratone i maratone, nema ništa ljepše nego istrčati još jednu utrku na kraju kalendarske godine.

I to onu najpopularniju, jer smatra se da “građansku peticu” i “desetku” gotovo svatko uz malo truda  može istrčati. Potvrđuje to i Sonja Sabo, jedna od organizatora prve “Božićne utrke”.

“Pripreme za utrku teku dobro. Ušli smo u zadnji tjedan prijava. Trenutno je prijavljeno oko 220 natjecatelja i to podjednako na 5 i 10 kilometara. Odličan je to broj s obzirom na mjesec prosinac i vjerojatno hladno vrijeme, ali i moguć novi snijeg. Srećom, trkači se ne boje nikakvih vremenskih neprilika, a to nam je olakotna okolnost.

Prijavljenih natjecatelja ima sa svih strana. Neki će nam pristići čak i iz susjednih država, BIH i Srbije  pa ovu našu prvu “Božićnu utrku” možemo nazvati i međunarodnom. Uz naše trkače iz Đakova, ulicama grada trčat će natjecatelji iz Valpova, Našica, grupa trkača iz Osijeka, Poreča, Rijeke, Virovitice, Zagreba… Čini se kako se dobar glas o  utrci daleko čuo i to nam je posebno drago.

Mišljenja sam da je ovo jedna velika promocija grada. U Đakovu do sada nije trčana još niti jedna “službena desetka”, a to je nama koji odlazimo trčati diljem Hrvatske, pa i izvan granica, oduvijek nedostajalo. “Desetka” je utrka koja je jako rasprostranjena, a samim time i prilično popularna. Puno rekreativaca, uz “građansku peticu”, trči upravo tu dužinu. Takve “kraće” utrke služe kao odličan motiv, često puta i kao cilj višemjesečnih treninga, a ujedno su i prava provjera stupnja utreniranosti. Te “umjerene dužine”, imaju ulogu i da sve one ostale, koji se još nisu odvažili, potaknu na tu vrstu rekreacije.  Na “revijalnim” utrkama, u koje pripada i ova naša, osim sportske aktivnosti, uvijek bude druženja, novih poznanstava  i neizostavne “after party” zabave.

Ruta utrke kreće od Trga Josipa Jurja Strossmayera, preko Korza, kratko Jelačićevom,  zatim se skreće u ulicu Ante Starčevića  kojom se trči sve do križanja s Hebrangovom. Tamo će biti okret, a onda istom rutom nazad. To je dužina od 5 kilometara, s tim da se za “desetku” trči dva puta. Trkačima uvijek bude lakše ako ih se bodri, ako im netko plješće, ponudi ih vodom. Svakog trkača to navijanje ponese i zato je uvijek dobro došlo. Nije tajna da se tada postignu i bolji rezultati, puno bolji nego kada nikoga nema uz cestu.

Iz tog razloga trkači i organizatori, pozivaju sve ljude dobre volje da se obuku toplo i da podrže utrku i na taj način. Podsjećam, start utrke je u 17:00 sati i trajat će predvidivo do 18:30. Vidimo se!

 

Da bi se ova utrka ostvarila, nama u organizaciji, puno su pomogli  Grad Đakovo, Turistička zajednica grada Đakova,  Univerzal i naravno udruga Fit & Strong – zahvaljuje Sonja Sabo.

Prijave za utrku traju do 20. prosinca, pa pozivamo sve koji se nisu prijavili da to mogu učiniti do tada, ali neka požure, jer je broj natjecatelja ograničen na 300 trkača, a već se polako približavamo toj brojci. Sve podatke u utrci mogu se pronaći na facebooku, na stranici “Božićne utrke”, gdje se može pronaći i link za prijavu.

.

Bilo bi poželjno da trkači obuku Božićne kapice, sve u duhu Božića je dobrodošlo, samim time će biti ljepše i veselije. Crveno, bijelo, zeleno, sve dolazi u obzir. Natjecatelji će u startnom paketu dobiti svjetleće narukvice, pošto je utrka u večernjim satima. Ne sumnjam da će biti još nekih sličnih svjetlećih kreacija!

Dobra vijest za sve koji vole trčanje je da nećemo stati na ovoj utrci. U planu nam je organizirati polumaraton na Boroviku, na već poznatoj trasi trkačima koji dolaze na triatlon. Nadam se da će i Đakovo u budućnosti imati svoj polumaraton po gradskim ulicama .

Budite hrabri, prijavite se i dođite se družiti s nama. Ako ne trčati onda barem bodriti i navijati sve one koji su se odlučili istrčati  utrku ” – poziva nas i najavljuje prvu “Božićnu utrku” ispred organizatora, Sonja Sabo.”

Turističku važnost ovoga događaja potvrdila je i direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek:

“Advent u Đakovu u 2018. godini je bogatiji za još jedno odlično događanje. ‘’Đakovačka božića utrka’’ koju organizira u sklopu programa Udruga ‘’Fit & Strong’’ uz potporu Grada Đakova privući će u naš Grad više od 250 trkača iz cijele Republike Hrvatske ali i inozemstva, što je još jedna odlična promocija za Grad Đakovo. Vjerujemo kako će se svi sudionici iz ‘’prve ruke’’ uvjeriti zašto je Grad Đakovo u 2018. godini bio finalist u kategoriji Najuspješnije kontinentalne destinacije Republike Hrvatske a sve posjetitelje i građane pozivamo da podrže sudionike utrke u nedjelju 23. prosinca s početkom u 17,00 sati na Trgu J.J. Strossmayera.”
Bookmark the permalink.

Odgovori